Oynelçilerinin Pek Sorduğu Sorular

Ludozofi oyun buluşmaları nedir?

Oyun ortak paydasında Ludozofi’de buluşan insanların kendi şehirlerinde bizzat bir araya gelip tanıştıkları, oyunlar oynadıkları etkinliklerdir.

 

Oyun buluşmaları nasıl organize ediliyor?

Ludozofi’yi takip eden oyun dostları pek çok farklı şehirde yaşıyorlar. Buluşmaların tek bir şehir ile kısıtlı kalmaması ve herkesin katılabilmesi için yerel etkinlikler olmasını düşündük. Farklı şehirlerdeki etkinliklerin gerçekleşebilmesi, o şehirde yaşayan gönüllü bir oyun elçisinin yardımı ile mümkün oluyor.

 

Oyun elçisi kimdir, ne yapar?

Oyun elçisi, gönüllü olarak bir oyun buluşmasına önayak olan kişidir. Şehrinde oyunsever arkadaşlarıyla ve yeni insanlarla toplanıp oyun oynamak isteyen herkes oyun elçisi olabilir. Bunun için oyun elçisi başvuru formunu doldurması yeterlidir.

 

Oyun elçisinden beklenenler:

 

1. Bildiği, sevdiği; oyun oynamaya müsait ve kendisine uygun bir yer ve zaman önermek.

 

Elçi bu bilgileri başvuru formunu doldurarak Ludozofi’ye iletir. Birlikte yer ve zaman konusunda son karar verilir ve etkinlik Ludozofi Facebook sayfası üzerinden duyurulur. Oyun elçisi ve diğer katılımcılar, oyunsever başka arkadaşlarını da etkinliğe davet edebilir.

 

2. Buluşma günü ve saatinde orada olmak :)

 

3. Buluşmaların uzun soluklu olabilmesi için genel amacımızı gelen insanlara kısaca aktarmak.

 

Genel amaç nedir?

Oyunlar etrafında düzenli olarak bir araya gelip iyi vakit geçiren yerel gruplar oluşturmak. Buluşmaların yeri, sıklığı, içeriği ise grubun kendi kararına göre şekillenecek.

 

Bu minvalde ilk buluşmada hedeflenen, grubun tercihlerini belirleyip bir sonraki buluşma için motive edici bir tecrübe yaşayabilmektir. Bunun için katılımcılar oyuna dair motivasyonlarını, nasıl bir buluşma istediklerini, hangi sıklıkta katılabileceklerini (iki haftada bir, ayda bir, vs.) konuşurlarsa iyi olur. Hatta en iyisi, bir sonraki buluşmanın yeri ve zamanı için sözleşerek ayrılmaktır.

 

Buluşmanın içeriği belli mi?

Her şeyden önce birlikte oyun oynamak.

 

Oynamanın dışında, gruptaki ilgi alanlarına göre oyuna dair kuramsal tartışmalar, oyunlu okumalar, oyun geliştirme atölyeleri, sokakta oyunlu eylemler, vb. pek çok oyunlu içerik olabilir.

 

Fakat dediğimiz gibi, gruptaki insanlarin isteklerine ve motivasyonlarina göre her grubun işleyişi farklı olabilir, o anlamda ucu açık bir deneyim. Genel çerçeve ile alakasız olmadığı sürece her Ludozofi buluşmasının ilerleyişi tamamen oradaki grubun inisiyatifinde.

 

Hangi oyunlar oynanacak?

Ludozofi’nin başlıca ilgi alanı, özel olarak imal edilmiş oyunlar gerektirmeyen, sözlü olarak veya kağıt-kalem gibi kolay bulunur malzemelerle oynanabilen oyunlar. Dolayısıyla hayalimizde böyle oyunlar oynayan gruplar var.

 

Fakat nihayetinde her grubun kendi kararı olacağı için kutu oyunu, satranç, veya bilardo oynamak isteyenleri tutacak halimiz yok :)

 

O günkü katılımcı sayısına, buluşulan mekanın fiziksel özelliklerine ve elbette oyuncuların isteğine göre oynanabilecek oyunlar değişir. Ludozofi’nin ilgilendiği tarzda oyunların tarifleri ve ilgili bilgiler Ludozofi.com sayfasında yer alıyor. Şu an itibarıyla sitede 80’den fazla oyun var yenileri eklenmeye devam ediyor.

 

Ludozofi repertuarındaki oyunlardan birkaç öneri:

 

Katil Kim. Eğer gruptakiler oyun elçisinin kim olduğunu bilmiyorsa “elçi kim” olarak oynanabilir. Diğer oyuncular ortamdaki oyun elçisinin kim olduğunu bulmaya çalışır.

 

HarfbozanAbece Muhabbet. Bu ikisi oyunlu bir tanışma faslı için kullanılabilir. . Bu oyunlardan birinin kuralları ile herkes sırayla kendini tanıtabilir mesela. Katılmaktaki amacını vs söyler.

 

İçeride dışarıda, muhtelif sayıda oyuncu ile oynanabilen bazı oyunlar: Kontak, Sessiz Sinema, Eylem Pokeri, Kiminoses.

 

Masa başında oynamalık: Dönelce, Altı Üstü.

 

* * *

 

Anlaşılmayan yerler, başka sorular, akla gelen başka fikirler varsa bize yazabilirsiniz.