Birkaç kişi bir araya geldiğinde, ekstra bir malzeme gerektirmeksizin konuşa gülüşe oynanabilecek oyunlardır. Çoğu zaman mekandan da bağımsız olmaları nedeniyle her an her yerde oynanabilmek gibi bir güzelliğe sahiptirler.
İsmiyle müsemma bu kategorideki oyunlar, bir miktar kağıt ile kalem gerektiren ve ilgili kurallar dahilinde yazma, çizme, işaretlemelerin yapılması ile oynanan oyunlardır. Söz uçar yazı kalır, oyun biter hazzı kalır.
Daha doğru ama bir o kadar da uydurma bir ifadeyle oyûne-i satıh olarak da adlandırılabilir bu oyunlar. Masada, yerde veya benzeri bir zemin üzerinde oynamak icap eder.
Bedenen daha fazla hareket veya dayanıklılık gerektiren, hatta kimi zaman hafif acılı olabilecek oyunlardır. Oturmaktan sıkılanlara, aktif olmayı sevenlere; oyun eylem gerektirir diyenlere...
Aslında çoğu yine bedensel olarak aktif olmayı gerektiren, fakat bir önceki kategoriden farklı olarak parkta, bahçede ya da daracık sokaklarda ama illa ki dışarda oynanası oyunlardır.
Dünyaca maruf Situationist International hareketine referansla devşirilmiş bu kategori, yalnızca gündelik hayatta sıradışı durumlar yaratan oyunları değil, kelimenin daha geniş anlamında belli durumlara bağlı yahut kendine has durumlar ortaya çıkaran oyunları içerir.