Oyunun Ontolojisi (Y. Dursun)

Oyunun Ontolojisi, felsefe tarihinde oyun üzerine kelam etmiş belli başlı düşünürler üzerinden oyunun varlık durumunu ele almayı amaçlıyor. Bunu yaparken farklı felsefi duruşlara sahip düşünürlere, onların varlık felsefelerine ve zikrettikleri oyun fikirlerine değiniyor. Yani kitap kısmen oyunun ontolojisi üzerine. Ama daha çok, farklı ontolojilerde geçtiği haliyle oyunun çeşitli felsefi kavranışlarından dem vuruyor diyebiliriz.

 

Kitapta Herakleitos, Platon, Schiller ve Nietzsche bu konuda daha kadim felsefeciler olarak ele alınırken, bu isimlerin oyuna dair düşünsel mirasını farklı yönlere taşıyan düşünürler olarak Heidegger, Derrida, Gadamer ve Huizinga seçilmiş. Bu yanıyla Dursun’un eseri, oyun felsefesine ve adı geçen düşünürlere meraklı okur için daha derinlemesine okumalara kapı aralayabilecek ilginç bir giriş niteliğinde. Ancak kitabın oyuna dair yeni ve etkileyici, bütünlüklü bir önerisi olduğu tartışma götürür.

 

Her halükarda Türkçe’de oyun-felsefe ilgisini ciddi bir şekilde ele almaya gayret eden bir kitabın varlığı bizi ziyadesiyle mutlu etti. Umarız bu konuda yapılacak nice yeni çalışmalar için oyuna çağrı etkisi yapar!

 

Download
Oyunun Ontolojisi - Yücel Dursun.pdf
Adobe Acrobat Document 7.1 MB