Mutluluğun Vahası: Oyunun Ontolojisi üzerine Düşünceler (E. Fink, 1957)

Fink ve hocası Husserl (1949)

 

Alman düşünür Eugen Fink'in baş yapıtı kabul edilen Bir Dünya Sembolü Olarak Oyun kitabı onyıllar süren bir bekleyişin sonunda nihayet Türkçe ve İngilizce'ye çevrildi. Kitap Fink'in aynı adlı eserinin yanı sıra, ilave ve tamamlayıcı metin ve notlar da içeren kapsamlı bir derleme.

 

Husserl ve Heidegger'in yakın çevresinden olan Fink, üstadlarının felsefi mirasının üzerine kendi özgül yaklaşımını koyarak oyuna incelikli bir fenomenolojik bakış sunuyor. Aşağıda paylaştığımız Mutluluğun Vahası adlı yazı, kitaptaki giriş yazısı olmasının yanı sıra Bir Dünya Sembolü Olarak Oyun'un bir ön-taslağı niteliğinde. Hem Fink'in oyun felsefesiyle tanışmak, hem de kitabın tadına bakmak için leziz bir imkan sunması dileğiyle...

İyi okumalar!

 

Hamiş - Fink'in düşüncesi ardılı pek çok Avrupalı felsefeci üzerinde derin izler bırakmıştır. Bunun en çarpıcı örneklerinden biri Fransız/Yunan düşünür Kostas Axelos'tur. Bilhassa onun Le Jeu du Monde (Dünyanın Oyunu) kavramı ve eseri Fink'in fikirleri ışığında okunmaya değer. Axelos'un bu bağlamda yazdığı çok ilginç bir yazısına makalelerden ulaşabilirsiniz.

 

 

Download
Mutlulugun Vahasi_Eugen Fink.pdf
Adobe Acrobat Document 3.8 MB